Megérkezésünket követően, a lányok szerettek volna ebédet is adni nekünk, de egyszerűen nem bírtuk a napi háromszori kaját. Így most átálltunk a késő reggeli, és a kora esti vacsira. Az összes vacsoránk frenetikusra sikerült. Idáig sok grill halat ettünk. Vacsi előtt fogják a halat, az oktopuszt, a kalamárit a helyiek így mindig frisset kapunk. Otthon nem szerettem ennyire a grill halat, de itt nem tudom, hogy a hal íze miatt, vagy amiatt hogy faszénen készül, de nagyon megszerettem. A halakhoz kapcsolódva eszembe jutott (bár már írtam), hogy múltkor halásztak az itteni fiúk. Akkor fogtak kalamárit is. Én már ettem ilyet korábban Horvátországban, és most is valami hasonlót vártam, de kellemesen csalódtam. Egyrészt, nem olyan kis csoffadtak voltak mint a horvátoknál. A csuklós simán átfért rajta. A másik, hogy teljesen más íze volt. Kicsit édesebb volt és nagyon puha omlós. A lányok elmondása szerint ennek az a titka, hogy hosszú ideig citromba kell áztatni őket. Ettünk már polipot is, pörkölt formájában, és szintén pörköltet hallal. A polip puha volt, ami a fiúk szerint sok ütéssel érhető el. Mondtuk is a srácnak, hogy menjen vezesse le a feszkót a polipon, és jöjjön vissza mosolyogva. Így is történt, bár előtt sem volt semmi baja.Mindkettő nagyon ízletes volt, imádtam.

A hal mellé különféle köretek szoktunk kapni, így például zöldséges rizs, ami attól zöldséges, hogy reszelnek bele, zöld paprikát, paradicsomos tésztát, amibe répa darabok vannak (imádom), és sült krumplit. A sült krumplit nem úgy kell elképzelni mint otthon, hogy vékony kis szálacskák. Itt félbevágják a krumplit, tesznek rá egy kis kurkumát, amitől szép sárga színe lesz és jó íze. Ezt sütik meg, ilyen nagy formában, kevés olajban. Kívül ropogós, belül ízletes, és valódi krumpli.

Kaptunk már sült csirkét is. Mondanám, hogy olyan mint otthon, de a fűszerezésnek köszönhetően teljesen más íze van. Itt előszeretettel használnak mindenbe gyömbért. A csirke, vagy a hal mellé szoktunk kapni szószt is, amire első látásra azt hittem, hogy oljban, fokhagyma. Persze mindkettő volt benne, de az íz markáns részét a gyömbér tette ki.

Múlt héten „pataki tálban” sütöttek nekünk, egy nagyon egyszerű kaját. Ledarálták a húst, befűszerezték, kicsit átforgatták olajban. Ezután csináltak egy hagyományos krumpli pürét. A tál aljába a darált hús, felé a krumpli püré, tetejére sajt, és megsütötték. Nem tudom hol, mivel nincs tűhelyünk, de gyanítom a faszén ágyban csinálták mindezt.

A lányok a leveseket is iszonyat jól elkészítik. Itt nincs olyan hagyományos leves, mint otthon. Ez alatt azt értem, hogy nincsen lebegő répa, káposzta, stb. darab, itt csak püré leves van. Ettünk már gombapüré levest, káposztapüré levest, de a kedvencem kókusztejes leves volt. A kókusztejes leves elkészítésének napján szóltak, a lányok, hogy csinálnak a leves mellé chapatit. Kérdezték megakarom-e tanulni. Hát hogyne, mivel gőzöm sem volt mi az. Mint kiderült ez egy helyi kenyérszerű tészta. A chapati, nagyon egyszerű liszt, olaj, só, víz. A lányok az olajat forrón teszik bele, mert szerintük így a tuti. Összedolgozzák, kinyújtják, megkenik olajjal, gyúrnak kis gombócokat, majd kinyújtják megint és forró vaslapon megsütik. A készítés közben vettem észre, hogy az egyik szakácslányunk ücsörög valami sámli szerű dolgon és éppen a kókuszokat molesztálja. Jobban megnéztem, és láttam, hogy van egy sámli rész, amiből kiáll egy rúd. A rúd vége rücskös volt. Ezen a részen szedte ki a kókusz belsejéből a cuccokat. Így kényelmesen is ült, és közben még dolgozott is. A kókusz tejes leves receptjét ma megszereztem, mindjárt le is írom. Megmondom őszintén, hogy csak annyit tudok mondani róla, az eddigi legjobb leves (természetesen a szülők levesén kívül) amit életemben ettem. Érződött rajta a kókusz, de volt benne krumpli is, és mindez megfejelve a kis kenyérrel, a mennyországban éreztem magam. Holnap ezt fogjuk kapni vacsorára, juhúúúú.

IMG_1519.JPGIMG_1523.JPGIMG_1530.JPG

Kinyújt, olajoz, szeletel, és a kis gombócok

A recept 2 fő részére: Olaj 1 db Hagyma 3 db Paradicsom 1,5 db Répa 1 kanál Kurkuma 3 krumpli 1 doboz kókusz krém 1 kanál paradicsom szósz 2 db kókusz víz só Az elkészítés: Meghámozunk mindent, kis darabokra vágjuk. Olajat melegítünk belerakunk mindent, kivéve a kókuszt és a kókusz krémet. Átforgatjuk, felöntjük kis vízzel főzzük. Közben a kókuszt az alábbi módon előkészítjük. Szükség van egy sámlira, ami a fenti kritériumoknak megfelel. Rá kell ülni és dörzsölgetve le kell reszelni a kókuszt. Ha megfőtt minden összetevő a végén bele kell tenni a kókuszt, és a kókusz krémet, illetve a sót. Nem túl bonyolult kaja, de isteni.

IMG_1512.JPGIMG_1515.JPG

A szék és a dörzsölgetés

 

 

A helyiek másik kedvenc kajája a Sambusas. Ez nemcsak az éttermekben, de az utcán is kedvelt, rétestésztából készült, hússal vagy zöldséggel töltött háromszögek. A lányok ilyet még nem csináltak, de ha érdekel valakit a receptje, akkor beszerzem tőlük.

Akkor essen pár szó a piákról és az üdítőkről. Az első héten nagyon rettegtünk a maláriától ezért alapvetően gin tonicot ittunk. Elméletileg a kinin nagyon jó megelőző szer a maláriára. A gint, az olcsóbb fajtát, 500 helyi pénzért vettük, ami HUF-ra átszámítva 1500 Ft. Mint látható a szorzó háromszoros. A tonikkal érdekes a helyzet. Itt annyira nem isszák az embereket a tonikot, hogy nincs is belőle két literes, csak fél literes. Ennek az ára 50 kenyai schilling. A 2 literes kóla 140 helyi pengő, ami egy kicsit drágább mint otthon. Ezeket alapvetően Dianin tudjuk beszerezni, ami 70 km tőlünk. Általában a kólám hamarabb elfogy mint, hogy mennénk Dianira, de erre is van megoldás. Emlékezték amikor a Coca Colát még 1 literes kólát abban a vastag falú üvegben lehetett kapni? Na, itt most pont ugyan ezt iszom. A fiúkat megkérem, ha a szembe levő településen járnak hozzanak már nekem ilyen üdítőt. Szoktak is. Teljesen más az íze, mint a műanyag falu kóláé.

Eredeti cikket itt tudod elolvasni: http://www.kajak-kite-buvarkodas-kenyaban.hu/tyimpiszuaheli-konyha2/

A bejegyzés trackback címe:

https://tyimpikalandjaikenyaban.blog.hu/api/trackback/id/tr494820638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása