Kedden megint búvárkodtunk. Erre a merülésekre az angol apuka nem hozta a gyerekeit. Lehet, hogy szeretett volna egy jót merülni és fotózni. Ezért esett a választásunk a nemzeti parkon kívül eső Nyulii reef-re és a Secret Place. A Nyulii reef kb. fél óra hajókázásra található tőlünk. A merülőhelyek közül ez a legmélyebb. Itt a fal, olyan 20 méteren kezdődik és 40 alatt végződik. Ha az ember szerencsés találkozhat itt cápákkal és manta rájákkal. Ugyanakkor ezt merülőhelyet a legnehezebb megtalálni egy halandó számára, mivel a víz közepén van, és nincs viszonyítási pont, legalábbis nekünk. Ezért vittük magunkkal Alfrédot, aki igazi őshonos öreg halász. Ő vezetett minket oda, és ő volt az aki lekötötte a bóját. A legnagyobb gond, hogy hiába teszünk ki bóját a halászok levágják ezeket. Ezért fogunk venni olyan láncot, ami kellően vastag ahhoz, hogy ne vágják le, ugyanakkor ellenáll az óceán sós vízének. Szerencsére kaptunk GPS-et , így most már sikerült belőnünk ezt a pontot. Mi már merültünk itt, ezért már volt egy képünk a merülő helyről. Szóval lezúztunk 33 méterre az Alfréd által lekötött bója mellett, mivel elég nagy áramlat volt. Lefelé elég rossz volt a látótávolság, de mire elértük a falat, gyönyörűen kitisztult a víz, és csoda jó körülmények között merülhettünk. A fal még mindig gyönyörű, rengeteg halacska, leszakadás, nagyon szép volt. Mivel mélyet merültünk, ezért kb. 30 percig tartott a merülésünk. Az angol apuka nagyon jól érezte magát, és már nagyon várta a második merülést. Átálltunk a Secret Placehez. Itt még nem merültünk, szóval ez még nekünk is újdonság volt. Azt még nem mondtam, hogy a heti merülésünk célja az volt, hogy végre megismerjük a merülő helyeket, amikre idáig nem volt engedélyünk.A Secret Place, egy sekély merülőhely. Ez azt jelenti, hogy a korall rész max. mélysége 18 méter. Ez is nagyon kellemes merülés sok, ezer színű korallok, rengeteg hal, pöttyös ráját láttunk. Az angol pasi természetesen oda meg vissza volt a gyönyörtől, a maga módján. Vissza jöttünk, gyorsan össze szedte az angol pasi a cuccait, azt is amit előző nap véletlenül itt hagyott nálunk és már vittük is vissza a hotelbe.

Másnap közösen mentünk Diani Beachre. Mi onnan mentünk Mombasába, a kedves vendégünk pedig maradt Dianin venni pár dolgot. Mombasai utazásunk egyik célja az volt, hogy tönkrement a nagy autónk és kellett venni alkatrészt. Konkrétan a Toyota Hiace kormánymű ment tönkre. Mivel Kenyában vagyunk ezért nem olyan egyszerű helyben megvenni az autóba szükséges dolgokat. Ezekért bizony utazni kellett. A fürdőszoba felújításhoz is szükség volt jó néhány dologra, ezért az autószerelő mellett vittük Martint is. Az utat hamar megtettük. Nappal még nem voltam Mombasába így újdonság volt nekem a város. Természetesen utunk nem az óvárosi részen keresztül vezetett, így nagyon sok mindent nem tudok róla mondani. Bementünk pár boltba megvettük a felújításhoz még szükséges dolgokat. Az mondanom sem kell, hogy a boltok az indiaiak kezén vannak nagy többségbe, és persze ki vannak írva az árak, de ez csak olyan tájékoztató jellegű. Otthon elképzelhetetlen, hogy bemész a Saturnba és például egy mosógépre azt mondod drága, de a feléért elviszed. Itt ez így működik. Mindenhol lehet és kell is alkudozni. A másik kedvencük a számla kiállítás. Veszel valamit, és nem az van, hogy 5 perc múlva a számlával a kezedben mész is ki. Itt megveszed, kifizeted, számlát elviszik valahova, leellenőrzik, visszahozzák, vársz, míg megkapod az árút, majd ismét leellenőrzik, visszaadják a visszajárót, majd elindulsz az ajtó felé, ahol ismét bemutatod a számlát, aminek a másolatát vagy elveszik, vagy lepecsételik. Ez kb. egy 20-30 perces procedúra.

A következő célunk, az autóhoz szükséges alkatrész megvétele volt. Nos, ha nem újat akarsz venni, akkor el kell menni Mombasának abba a részébe, ahol azok a 10 nm-es bódék vannak, ahol alkatrészt tudsz vásárolni. Ez úgy működik, hogy elmész erre a részre, felhívunk valakit, aki tudja, hogy kinél van ilyen alkatrész. Ő eljön értünk, átülünk az autójába, elvisz a célig. Ott megnézed, természetesen alkudozol, ha tetszik, megveszed, ha nem akkor keresnek egy másik ilyen embert és kezdődik, az egész előröl. Mi ezt kétszer játszottuk el, így majdnem el is ment a fél napunk erre. Már írtuk, hogy Mombasát víz szeli ketté és nincs híd, csak komp, ezért eljött az a pont, amikor el kellett indulnunk, különben nagy dugó lesz. Ezt meg is tettük, hamar túl is jutottunk a kompon, és indultunk Dianira. Itt végre ettünk egy pár falatot, még bevásároltunk a Nakumatban és elindultunk haza. Mire ez megtörtént már lement a nap. Idáig mindig igyekeztünk a szigetre hazaérni sötétedés előtt, de ez most nem sikerült. Így a férjem sötétben vezetett. Szerencsére viszonylag hamar elértük a partot, ahol már csak át kellett hajóznunk. Ez igazán romantikusra sikeredett, mivel gyönyörűen világított a hold, és így egy szép ezüst hidat láttunk végig magunk előtt. Jó volt újra itthon lenni.

Az eredeti cikket a weboldalunkon tudod elolvasni: http://www.kajak-kite-buvarkodas-kenyaban.hu/hogyan-tudsz-vasarolni-kenyaban-ugyhogy-meg-szamlat-is-kersz/

A bejegyzés trackback címe:

https://tyimpikalandjaikenyaban.blog.hu/api/trackback/id/tr454878010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása