tyimpike 2012.10.31. 17:39

Autós kalandok

Csütörtökön vissza kellett mennünk Diani Beach-re, így aznap mi nem mentük merülni. A látogatásunk célja az volt, hogy előző nap Mombasában nem találtunk alkatrészt a Toyota Hiace-hez, vagyis találtunk, de nagyon drága volt. Peter ajánlotta nekünk Dianin az autószerelőt. Róla már írt a párom a blogjában.

Szóval megérkeztünk Dianira. Első állomásunk az autó volt, ami az egyik tulaj étterme előtt állt. A férjem ért az autókhoz, így először szerette volna látni, hogy mi is valójában a probléma a kocsival. Mi azt az infót kaptuk, hogy a kormányszerkezet ment tönkre, vagyis nem lehet kanyarodni az autóval. Párom neki is állt szétbontani az autót, de cél szerszámok hiányában nehezen ment. Szerencsére az étterem mellett volt még egy „fotóstúdió”, ahonnan tudtunk kölcsönkérni egy csavarhúzót. Így már könnyedén szét lehetett szedni. A probléma valós volt, vagyis a kormányszerkezet tönkre ment. Ezzel még nem is volt gond, de hogy fog eljutni az autó a szerelőhöz. Gyors fejszámolást követően kitalálta a férjem, hogy végül is csak 4 jobb kanyar kell, hogy eljussunk odáig. Alapvetően a balra kanyarodás necces, mert arra aztán tényleg nem fordul az autó. Sok trükközés után sikerült kiállnunk az autóval és elindultunk erre a 2 km-es útra. Az utat nagyjából fél óra alatt tettük meg, mivel sem az utak, sem az autó nem volt abban az állapotban, hogy száguldozzunk. Alapvetően 1-es fokozatban pötyögtünk, de volt olyan hely is, ahol már kettesbe is felmertünk váltani. Igazán jó kis városnéző túra volt. Amit eddig nem láttam, mert gyorsan mentünk, most mindent tüzetesen meg tudtam szemlélni. A kanyarokban szerencsénk volt, mert senki nem jött a kereszteződésbe, így ezzel a villám tempóval sikerült kifordulnunk. Már csak egy jobb kanyar volt hátra, de a férjemmel együtt benéztük az utcát. Nem tévedtünk sokat csak egy utcát, de így, hogy nem tudunk balra kanyarodni egy ilyen tévedés súlyos hiba. Következett a visszatolatok, előre, megint vissza, megint előre, stb. játék. A játék végeztével diadal ittasan begördültünk a szerelőhöz. Említettem, hogy már jártunk itt a másik autónkkal, aminek se a futóműve, se a féke nem jó. Ennek ellenére, amikor bevittük hozzá azt mondta, ez az autó tökéletes, nincs semmi baja. Azért még hozzá tette, hogy azért ne száguldozzunk vele. Ezek tudatában vártuk, hogy vajon mit fog most szólni ehhez az autóhoz.

Begördültünk vele, de éppen nagyon elfoglalt volt a szerelő. Kis várás után sorra is kerültünk. Az itteni műhelyeket ne úgy képzeljétek el, hogy egy gyönyörű csarnok, fedett rész, tisztaság, rend mindenhol. Itt egy autószerelő műhely úgy néz ki, hogy kicsi fedett rész, alatt a szerelő akna, mindenhol roncs autó, alkatrész, és persze a vendégek, ügyfelek fogadására alkalmas 15x30 cm-es pad. A kocsit gyorsan szerelő akna felé állították, és megállapította, hogy a kormányszerkezet tönkre ment. Furcsa volt, ezt hallani, mert arra számítottunk, hogy szerinte ez az autó is jó. Kérdeztük, hogy oké mennyiben fog ez fájni nekünk? Mondanom sem kell, hogy pont jókor érkeztünk a szerelőhöz, ugyanis itt 12-14 óra között nem dolgoznak az emberek. Mindez természetesen 12.05 perckor játszódott le. Mondtuk neki, hogy oké, itt hagyjuk az autót, ha megtudja, mennyibe kerül, hívjon. Következő kérdés, hogy jussunk most el bárhova, vagyis konkrétan az étteremhez, ahonnan indultunk és ahol a másik autónk található. A legegyszerűbb megoldás erre a helyi BKV, vagyis a matatu. Ez egy kb. 10 fős kis busz, ami egész nap járja az utat és felszedi az embereket, majd eljuttatja a nagyjából célállomásig. Ajtaja állandóan nyitva van, onnan egy ember lóg ki, és ha bárkit látnak az út mellett, akkor különböző dudákkal jelzik, hogy itt vannak. Leintettük egyet, kifizettük kettőnknek a kemény 180 Ft-os tarifát, és már úton is voltunk. Mivel most nem volt sok utas, így kényelmesen utaztunk. Kocsiba be, irány az iroda, ahol már várt a könyvelőnk Hamisi.

Matatu.jpg

Matatu

Hamisi nagyon jó ember, érti a humort, és nagyon precízen dolgozik. Megérkeztünk, jól lecseszett, hogy mi az, hogy három nappal ezelőtt én nem voltam Andrással nála. Elmondta viccesen, hogy legközelebb ilyen ne forduljon elő. Mivel aznap csak ő volt az irodába, ezért vele mentünk el bevásárolni. Voltunk a nagy boltba, majd a piacon, aztán indultunk haza. Közben természetesen felhívtam az autószerelőt, mert ha ő azt mondja, hogy visszahív, ez azt jelenti, hogy vagy felhívod, vagy napokra eltűnik. Fontos is volt visszahívni, mert múlt hét pénteken valamilyen ünnepnap volt és így nem dolgozott. Meg is beszéltük vele az autójavítás részleteit. Megmondom őszintén, hogy nem igazán gondoltam, hogy egyszer angolul fogok beszélgetni a kormányszerkezet és a kuplung rejtelmeiről. Arra még végképp nem gondoltam, hogy ezt egy indiai, angol és szuahéli nyelvet egyesítő emberrel fogom megvitatni.

DSC_6579.JPG

Naplemente már otthonról, vagyis a szigetről

Az út nagyon hamar eltelt, gondolom köszönhetően annak is, hogy még világosban indultunk és érkeztünk meg. Legutóbb amikor Mombasából jöttünk akkor ezt az utat sötétben tettük meg. Nem igazán élveztük, mert a szélvédő poros volt, így nem sokat látott a férjem. A másik, hogy otthon panaszkodnak a kivilágítatlan gyalogosokra, kerékpárosokra, autósokra, motorosokra. Most gondoljátok el ezt így, úgyhogy közben a bőrük csont fekete. Esélyed sincs észrevenni. Az autók, motorok, ha mégis bekapcsolják a világítást, akkor azt reflektorra állítják, így megint nem látsz semmit. Szóval kisebb csoda kell, hogy sötétben hazajuss.

Az eredeti cikket a weboldalunkon tudod elolvasni: http://www.kajak-kite-buvarkodas-kenyaban.hu/hogyan-tudsz-vasarolni-kenyaban-ugyhogy-meg-szamlat-is-kersz/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyimpikalandjaikenyaban.blog.hu/api/trackback/id/tr554882365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása